A Családi vállalkozásunkról

     Édesapám, Dudás István a '80-as évek közepén kezdte, akkor még kisiparosként a rézműves mesterséget. A rendszerváltozás után vállalkozóként folytatta a szakmát, majd igazodva az üzleti élet igényeihez, 2006 tavaszán alakultunk társas vállalkozássá.

     Fő profilunk sárgaréz veretek gyártása lovas felszerelésekhez, szerszámokhoz, de emellett dísztárgyak és bőrdíszműves kiegészítők is szép számmal találhatók a termékeink között. A gyártás manufakturális jelleggel, kis darabszámban folyik. Minden termék többször is kézbe kerül, mire eléri végleges állapotát. Munkánk többsége nyers sárgaréz öntvényként kerül hozzánk, de sokféle sárgaréz félgyártmány (rúd, lemez, szalag) is alapanyagként szolgál. Az általunk készített tárgyak követik a hagyományos, kézműves vonalat. A technológia és gazdaságosság határain belül próbálunk igazodni minden kedves megrendelőnk egyedi igényeihez.


Gyakran felmerülő kérdésekre válaszul:

Termékeink anyaga: sárgaréz öntvény, illetve félgyártmány (rúd, huzal, lemez, szalag), melyeket partnercégeinktől szerezzük be.

Nikkelezett termékek: ebben az esetben a sárgaréz készáru van galvanizálva. Ez egy plusz eljárás, ezért ez drágább. Sokan összetévesztik a rozsdamentes acéllal, amivel annyi a közös vonásuk, hogy a nikkelezett réz sem rozsdásodik :), viszont fokozott igénybevételnél kophat a bevonat. Ezzel sajnos számolni kell.  Tehát a nikkelezett veret nem erősebb, mint a sárgaréz. A nikkel bevonat csupán esztétikai funkciót lát el, amennyiben az "ezüst" szín a kívánatos. Nem utolsó sorban a nikkelezett veretet könnyebb tisztán tartani.

Nikkelezett csatok: pár típus kivételével  rozsdamentes acél csatpecket (csatnyelvet) használok. Erősebb, jobban bírja az igénybevételt. Akár sárgaréz csatokat is fel lehet szerelni rozsdamentes pecekkel.

Vereték garnitúra: garnitúra árat nem szívesen adok meg, mert majdnem minden szíjgyártó picit másképp csinálja, mást használ fel, más méretű csatokkal dolgozik. Egyeztetés után természetesen csinálunk egy komplett árajánlatot a kiválasztott szerszámveret garnitúrára.

Egyedi veretek: lehetőség van egyedi veret megvalósítására, de ez egy picit hosszadalmasabb folyamat. Az öntés minta alapján történik, ha ez nincs, akkor valami úton-módon készíteni kell egyet. Ha rendelkezésre áll a mintapéldány, akkor szerencsés esetben egyből fel lehet használni az öntéshez, de sokszor alakítani kell rajta. Új veret készítésénél még fontos megemlítenem, hogy pár darabot igen gazdaságtalan legyártani. Érdemes minimum 20-50 darabos mennyiségben gondolkodni.